Skip to content

Pia Olsen Dyhr – 12 politistationer på Fyn???

Af Steffen Daugaard

Pia Olsen Dyhr – 12 politistationer på Fyn???

Jeg havde ellers lovet mig selv ikke at kommenterer på politifagligt indhold i avisen, da jeg stoppede som formand for Fyns politiforening for et år siden. Der er ikke noget mere uinteressant end netop titlen tidligere foran ens gamle job. Det tror jeg, at mange er enig i.

Normalt skal man også sove på tingene eller blot sige pyt, men nyheden på side 3 i Fyens Stiftstidende torsdag den 21. marts i år, gjorde ikke noget godt for min hvilepuls.

Partiformand Pia O Dyhr lagde hårdt ud med tal. Fyn er gået fra 21 politistationer til 12. Den gav stof til eftertanke. Man kan jo naturligvis tælle politibutikker og de seneste hittegodspostkasser i 3 kommuner med, men 12 politistationer på Fyn er ikke det billede jeg kender. Jeg bilder mig ind, at de fleste Fynboer godt ved, at det udsagn var noget Kjøbenhavneri.

Fakta er, at Politigården i Odense principielt har døgnåbent. Der er også altid kollegaer på arbejde på NÆRpolitistationen i Vollsmose. En bydel med 10.000 indbyggere. Ganske tæt på Politigården i Odense. Det er politisk besluttet, at der altid skal være kollegaer på arbejde på nærstationen.

På Fyn er der ganske mange købsstæder / provinsbyer med over 10.000 indbyggere. Her er der ikke politi på samme måde. Svendborg har stadig en politistation, hvor der er åbningstid en gang om ugen!! Torsdag kan man henvendes sig.

I Nyborg holder vores færdselspoliti til. Afhængigt af definitionen på en politistation kan ovenstående aldrig give 12. Og for god ordens skyld har vi ikke flere mobile politistationer. Vi har én.

Alle andre kommuner har altså ikke en politistation, det tror jeg, at de fleste vil skrive under på. Borgertryghed kunne genskabes helt enkelt og uden de store omkostninger. 5 – 8 betjente i større Fynske købsstader og et par patruljevogne – det ville give tryghed.

Snik snak om, at jurister og HK ansatte kan lave noget af politiarbejdet, så vi kan komme mere på gaden, har vi hørt før. Faktum er, at der ansættes flere og flere andre faggrupper i politiet og det dræner lønbudgettet. Antallet af ansatte med en anden faglighed er nu så høj, at det svarer til en hel politikreds.

Snak om, at vi kan omprioritere er for let købt. Vi er politisk styret og det må partiformanden om nogen vide. Ofte reagerer politikere på enkelt historier, og kort efter modtager vi et signal om, hvordan vi nu skal arbejde.  Man taler meget om at sætte skolen fri i disse år. Hvad med at give politiet friheden tilbage? Friheden til nærvær og det forebyggende arbejde. Det lønner sig i det lange løb, men er svært at aflæse i en statistik.

Partiformanden nævner også, at man kan bestille en betjent. Erfaringen hidtil er, at det ofte drejer sig om færdselsforhold, hvilket er fint nok. Jeg tror at mange borgere tænker begrebet lidt anderledes.

Partiformanden vil også tale med borgmestrene om, hvordan de ser på politiet? Hmm. Hvad med borgerne? Det er her skoen trykker.

I et tidligere indlæg i samme avis oplyser partiformanden, at hun mener Lars Løkke var idemanden bag politireformen. Han var ikke Justitsminister dengang., Det var Lene Espersen fra de konservative. I øvrigt var det en rød regering med socialdemokratiet og SF, der lagde Fyn øde for politistationer. 4 politistationer blev lukket i 2015/16. Det var Nyborg, Ringe, Assens og Middelfart.

Det kan man da kalde centralisering. Glem ikke eget ansvar.

Alle byer med langt over 10.000 indbyggere. Har de ikke også krav på politi – en nærstation, eller blot en politiarbejdsplads med 5 – 8 kontaktbarebetjente og et par politibiler? Det ville skabe tryghed.

Steffen Daugaard
politiassistent
byrådsmedlem Dansk Folkeparti Middelfart kommune
Folketingskandidat Dansk Folkepart Hedensted
Østjyllands Storkreds.